W doborze oświetlenia restauracji powinniśmy pamiętać o równomiernym oświetlaniu całego pomieszczenia jadalnianego dla klientów. Należy unikać powstawania miejsc jaśniejszych i ciemniejszych. Wyjątkiem jest miejsce wydawania potraw i ich zamawiania. Kuchnia powinna być oświetlona najlepiej, ponieważ wpływa na wydajność pracy szefa kuchni i innych pracowników. Istotne jest również odcięcie źródło światła jasnego, które stosuje się w kuchni od pomieszczenia jadalnianego, aby nie tworzyło efektu olśnienia i nie rozpraszało gości.
Można również zastosować doświetlanie dekoracyjne w celu wyeksponowania np. pięknie ozdobionych ścian. Proponujemy zastosować lampy wiszące w pomieszczeniu jadalnianym nad każdym stolikiem lub żyrandol trójpunktowy. Natomiast w kuchni na pewno sprawdzi się zastosowanie kinkietu led z szybą dymną. Użyj odpowiedniego koloru oświetlenia przy stole, aby uwydatnić wygląd potraw. Nasz zmysł smaku wpływa na to, co widzą nasze oczy. Oświetlenie przy stole powinno delikatnie zaakcentować żywność, porcelanę i gości.Warto użyć również doświetlania miejscowego np. lady chłodniczej, gdzie znajdują się np. dania dnia.
Przy wyborze oświetlenia należy wziąć pod uwagę jego rodzaj, które może w specyficzny sposób zaakcentować tonację kolorystyczną wnętrza lokalu. Jarzeniówka ma ciepły, żółtawo-pomarańczowy blask, światło fluorescencyjne odznacza się niebiesko-zielonym odblaskiem. Natomiast światła halogenowe są zbliżone do rzeczywistego światła białego.
Doskonałe efekty świetlne można uzyskać nie tylko poprzez odpowiedni wybór rodzaju oświetlenia, ale również właściwego jego rozmieszczenia. Możliwości jest wiele. Świetnie nadadzą się do tego kinkiety, żyrandole, lampy, kierunkowe reflektory punktowe.
Wyeliminuj głębokie cienie i rażące światło przy drzwiach wejściowych. Dzięki temu będziesz mógł wyraźniej widzieć, kto w danym momencie wchodzi i wychodzi. Odpowiednie oświetlenie wyreguluje pole widzenia oraz zapobiegnie poślizgnięciom i upadkom